الکتروفی

تفاوت سافت استارتر و اینورتر

در مقاله “درایو یا اینورتر چیست” به بررسی درایو یا همان اینورتر پرداختیم و با انواع اینورتر آشنا شدیم. در مقاله “سافت استارتر چیست” نیز به بررسی دقیق سافت استارتر و انواع سافت استارتر را شناختیم. در این مقاله قصد داریم تفاوت سافت استارتر و اینورتر، یا همان تفاوت درایو و سافت استارتر بپردازیم. پیش از هر چیز بهتر است بدانید تفاوت درایو و اینورتر بسیار ناچیز است و گاهی به جای درایو از واژه اینورتر در صنعت استفاده میشود. 

اصول اولیه 

سافت استارتر معمولاً در سیستم هایی استفاده می‌شود که در آن جریان هجومی زیادی وجود دارد که می‌تواند به موتور آسیب برساند در حالی که درایو موتور را کنترل می‌کند و می‌تواند سرعت موتور را تغییر دهد. به عبارت ساده تر سافت استارتر فقط میتواند موتور را راه اندازی کند و توانایی کنترل سرعت آن را ندارد. از طرفی اینورتر یا درایو علاوه بر قابلیت راه اندازی، توانایی کنترل دور موتور را نیز دارد. در ادامه به طور خلاصه به نحوه عملکرد سافت استارتر و اینورتر می پردازیم در ادامه به این سوال که درایو بهتر است یا سافت استارتر پاسخ خواهیم داد و در نهایت به کاربرد درایو و سافت استارتر به طور مجزا نگاهی می اندازیم.

St8zgKokxg1lTLvV9othqo SpRUBmb5tuc9x7xdRDaIMl2BwHk8uo UEGHZgP5 uoDVzYQ2JX3NSPV5ZP3jWuG7XYAbatGrKvQaBrr13aRcKFd3dXRQ S8lof

شکل 1- درایو و سافت استارتر

طرز عملکرد سافت استارتر

یک سافت استارتر معمولی سه فاز از شش تریستور یا یکسو کننده کنترل شده سیلیکونی استفاده می کند که در یک پیکربندی موازی معکوس قرار دارند تا موتورهای الکتریکی به آرامی راه اندازی شوند. تریستور از 3 قسمت تشکیل شده است:

  • گیت فرمان
  • آند
  • کاتد

هنگامی که یک پالس داخلی به گیت اعمال می شود، جریان را از آند به کاتد می دهد و سپس جریان را به موتور می فرستد. هنگامی که پالس های داخلی به گیت اعمال نمی شود، SCR ها (یکسو کننده کنترل شده سیلیکون) در حالت خاموش هستند و بنابراین جریان را به موتور محدود می کنند. 

jwO4q5Nl2fW JZPXLgx9xPQrEwSZ6HiwOzVd7ccRrJ amgTWByXdeeYW 88kErnYUyiWjE SEv7JtjYF8h9XCXw CRWv0apRfOWc1JjU8CkmcuN6Uf2sD3eKRIDzZgl5n2AIyr93y9EYKueJmfTvODQ

شکل 2 – طرز کار تریستور

این پالس های داخلی ولتاژ اعمال شده به موتور را محدود می کند که جریان هجومی را کاهش می دهد. پالس ها بر اساس زمان رمپ ارسال می شوند بنابراین جریان به آرامی به موتور اعمال می شود. موتور متصل به سافت استارتر، با یک جریان صاف خوب راه اندازی می شود و با حداکثر سرعت از پیش تعیین شده بالا می رود. برای آشنایی بیشتر با نحوه عملکرد تریستور مقاله “تریستور چیست” را مطالعه کنید. 

طرز عملکرد درایو

درایو ها سه جزء اصلی دارند:

  • یکسوساز
  • فیلتر یا لینک dc
  • اینورتر

یکسو کننده مانند دیود عمل می کند، ولتاژ AC ورودی را می گیرد و آن را به ولتاژ DC تغییر می دهد. در مرحله بعد، فیلتر خازن لینک dc برای فیلتر کردن ولتاژ DC استفاده می کند که باعث می شود برق ورودی صاف تر و ریپل ولتاژ گرفته شود.

در نهایت اینورتر از ترانزیستورها برای تبدیل ولتاژ DC استفاده می کند و فرکانس مورد نظر را از طریق سوئیچینگ و مدولاسیون پهنای پالس به موتور می فرستد. این فرکانس موتور را به یک سرعت خاص هدایت می کند. ما می‌توانیم زمان‌های بالا و پایین رفتن سرعت را درست مانند سافت استارتر تنظیم کنیم. در اینورتر از igbt استفاده میشود برای آشنایی با کلید igbt مقاله “igbt چیست” را مطالعه کنید.

LtCkHUNqhZFoNHYsbvoRiu cDa8FXcqNxzlSfD8hLwfeWxg5RdlMJPoScWjhPoklmGP4uaeUyNCmV52QiUEpVfz3ejiqEBnPmxFshiI H 6qz

شکل 3 – اجزا درایو

درایو بهتر است یا سافت استارتر؟

با توجه به مطالبی که در بخش های قبلی بررسی کردیم، می‌توانیم ببینیم که درایو اساساً یک راه‌انداز نرم با کنترل سرعت است. بنابراین چگونه بفهمیم که کدام دستگاه برای سیستم مورد نظر ما بهتر است؟ تصمیم گیری در مورد اینکه کدام دستگاه را انتخاب می کنید به میزان کنترلی که برنامه شما نیاز دارد بستگی دارد. عوامل دیگری نیز وجود دارد که باید در تصمیم گیری خود در نظر بگیریم که در ادامه به آن ها اشاره شده است.

کنترل سرعت

اگر سیستم دارای جریان هجومی زیاد است و کنترل سرعت در زمان بهره برداری مورد نیاز است. بهترین گزینه سافت استارتر است تا الکتروموتور را نرم راه اندازی و متوقف کند. اگر تحت هر شرایطی نیاز به کنترل سرعت داشتیم باید از درایو اینورتر استفاده کنیم.

قیمت

قیمت می تواند یک عامل تعیین کننده در بسیاری از برنامه های کاربردی در دنیای واقعی باشد. از آنجایی که سافت استارتر ویژگی های کنترلی کمتری دارد، قیمت آن کمتر از درایو است.

حجم و وزن

در نهایت، اگر اندازه دستگاه ما یک عامل تعیین کننده باشد، سافت استارترها معمولا کوچکتر از اکثر درایو ها هستند البته این موضوع به توان دستگاه و ip بدنه نیز بستگی دارد اما مقایسه ما در حالت شرایط برابر است. 

مقایسه سافت استارتر و درایو

در جدول زیر ویژگی های درایو و سافت استارتر به طور خلاصه مقایسه شده اند.

درایوسافت استارتر
AC را به DC تبدیل می کند و به AC با مقدار مورد نیاز باز می گردداز تریستورها برای تنظیم ولتاژ AC استفاده می کند.
موتور القایی را روشن و متوقف می کنند و سرعت موتور را تغییر می دهند.موتور القایی را به خوبی راه اندازی و متوقف می کند.
در تمام طول کارکرد موتور به طور مداوم کار می کند.در سرعت کامل، تریستورهای سافت استارتر توسط یک کنتاکتور از مدار خارج میشوند
می تواند فرکانس و ولتاژ را تغییر دهد.فقط می تواند ولتاژ منبع تغذیه را تغییر دهد
حجم و وزن زیادحجم و وزن کمتر 
به دلیل تزریق هارمونیک در خط نیاز به فیلتر هارمونیک دارند.سافت استارترها معمولا به فیلترهای اضافی نیاز ندارند.
قیمت زیادقیمت کم 
برای کاربرد سرعت موتور متغیر استفاده می شود.برای کاربرد سرعت موتور ثابت استفاده می شود.

نتیجه گیری

در این مقاله با تفاوت عمده درایو و سافت استارتر آشنا شدیم، نحوه انتخاب آنها و طرز کار هر کدام را شناختیم. به طور خلاصه اگر الکتروموتور نیازمند کنترل سرعت بود و با دور متغیر کار میکرد بدون شک باید از درایو استفاده کرد در باقی شرایط میتوان بر اساس نیاز سیستم و فاکتورهایی که در مقاله به آن اشاره شد تصمیم گیری کرد. تیم فنی الکتروفی علاوه بر آموزش ، قابلیت تامین و خرید خازن لینک dc، تعمیر خازن لینک dc، انواع الکتروموتور سه فاز، الکتروموتور تک فاز، الکتروموتور MV ولتاژ متوسط، igbt، خرید igbt برای سیستم شما و همچنین تعمیر الکتروموتور، تعمیر موتور، تعمیر موتور سه فاز، تعمیر موتور تک فاز،  تعمیر درایو، تعمیر اینورتر، تعمیر igbt، تست igbt، مشخص نمودن علت سوختن ای جی بی تی، تعمیر کنترل برد اینورتر، تعمیر برد قدرت اینورتر،تامین سافت استارتر، خرید سافت استارتر با ارائه جدول انتخاب سافت استارتر، قیمت سافت استارتر، تریستور سافت استارتر، تعمیر سافت استارتر و … را در کمترین زمان و با قیمت مناسب دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره رایگان با تیم فنی شرکت تماس بگیرید.

Picture of تیم تولید محتوا الکتروفی

تیم تولید محتوا الکتروفی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا