موتورهای الکتریکی وسایلی هستند که انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل می کنند که معمولاً به صورت حرکت چرخشی است. به عبارت ساده، آنها وسایلی هستند که از نیروی الکتریکی برای تولید نیروی محرکه استفاده می کنند. موتورهای الکتریکی نه تنها وسیله ای ساده و کارآمد برای تولید سطوح بالای خروجی درایو فراهم می کنند، بلکه کوچکتر کردن آنها نیز آسان است و به آنها اجازه می دهد در ماشین آلات و تجهیزات دیگر ادغام شوند. در نتیجه، آنها در طیف گسترده ای از کاربردها هم در صنعت و هم در زندگی روزمره یافت می شوند.
فهرست مطالب
Toggleاصول عملکرد الکتروموتور
موتورهای الکتریکی بر اساس قانون دست چپ فلمینگ کار میکنند که با نیروی تولید شده توسط جریان الکتریکی که از طریق یک سیم پیچ در حضور میدان مغناطیسی جریان می یابد و باعث چرخش شفت موتور می شود. مطابق شکل قانون دست چپ فلمینگ به ما می گوید که وقتی جریانی عمود بر میدان مغناطیسی از آهنربا جریان می یابد، نیروی رو به بالا ایجاد می شود.
نحوه چرخش در موتور الکتریکی
به عنوان مثال یک موتور الکتریکی دی سی را در نظر بگیرید. به هادی حامل جریان در میدان مغناطیسی نیرو وارد می شود و باعث چرخش 90 درجه هادی میشود. در ادامه با حفظ شدن جهت نیرو 180 درجه چرخش اتفاق می افتد و به همین ترتیب 360 درجه چرخش کامل اتفاق می افتد.
تاریخچه موتورهای الکتریکی
مایکل فارادی، دانشمند بریتانیایی، به ویژه در میان بسیاری از دانشمندان قرن نوزدهم که در اختراع و توسعه موتورهای الکتریکی نقش داشتهاند، تاثیرگذار بوده است. در سال 1821، فارادی آزمایش موفقیت آمیزی را انجام داد که در آن چرخش یک سیم با استفاده از آهنربا همراه با یک میدان مغناطیسی تولید شده توسط جریان الکتریکی حاصل شد. او در سال 1831 قانون القای مغناطیسی را ابداع کرد و زمینه را برای پیشرفت چشمگیر در موتورهای الکتریکی و ژنراتورها فراهم کرد. با گذشت زمان، بسیاری از انواع دیگر از موتورهای الکتریکی، همراه با ساختارهایی که میتوان آنها را به عنوان موتور DC کهن الگو در نظر گرفت، ابداع شد. متعاقباً، در سال 1872، موتور الکتریکی عملی آنقدر اختراع نشد که وقتی یکی از ژنراتورهای نمایش داده شده در نمایشگاه جهانی وین پس از اتصال تصادفی به ژنراتور دیگر شروع به چرخش خود به خود کرد. این امر باعث شد تا مردم متوجه شوند که روش کار ژنراتورها می تواند در موتورها نیز استفاده شود. رشد سریعی که در استفاده عملی از ژنراتورها به دنبال داشت به حدی بود که در قرن بیستم به ستون اصلی بسیاری از صنایع تبدیل شدند.
الکتروموتورها و ژنراتورها
در حالی که موتورهای الکتریکی انرژی الکتریکی را به چرخش و دیگر اشکال انرژی مکانیکی تبدیل می کنند، ژنراتورها نقش معکوس تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی را انجام می دهند. با وجود داشتن این عملکردهای متضاد، موتورها و ژنراتورها از نظر طراحی و اصل کار بسیار شبیه به هم هستند. در واقع، یک آزمایش ساده که در آن دو موتور مدل به هم متصل میشوند، تنها چیزی است که لازم است تا نشان دهد که یک موتور الکتریکی می تواند به عنوان یک ژنراتور نیز عمل کند. با توجه به روش های مختلف استفاده از آنها، این دو نوع ماشین همیشه به طور جداگانه توسعه یافته اند.
انواع الکتروموتور
موتورهای الکتریکی بر اساس نوع جریانی که استفاده میکنند، طراحی سیمپیچها و نحوه تولید میدان مغناطیسی به اشکال مختلف تولید میشوند. بر این اساس، آنها را می توان به روش های مختلف دسته بندی کرد. در ادامه سه نوع موتور الکتریکی که معمولا در خانه و صنعت مورد استفاده قرار می گیرند را توضیح می دهیم.
موتور dc
موتور dc، موتورهایی هستند که توسط منبع تغذیه DC، تغذیه میشوند. بر اساس اینکه از جاروبک استفاده می کنند یا نه، موتورهای dc به موتورهای جاروبک دار یا بدون جاروبک (BLDC) دسته بندی می شوند. در حالی که موتورهای DC جاروبک دار برای کار کردن فقط باید به منبع تغذیه DC متصل شوند، موتورهای DC بدون جاروبک به یک سنسور برای تعیین جهت قطب های مغناطیسی روتور و یک مدار محرک برای تامین جریان مناسب نیاز دارند.
الکتروموتور ac
الکتروموتور ac، موتورهایی هستند که توسط منبع تغذیه AC، تغذیه می شوند. این موتورها بر اساس تک فاز یا سه فاز بودن منبع تغذیه گروه بندی می شوند. بر اساس تک فاز یا سه فاز بودن این منبع تغذیه گروه بندی می شوند. موتورهای تک فاز به موتورهای خازنی که از خازن برای تولید گشتاور استفاده می کنند و موتورهای قطب چاکدار که دارای یک سیم پیچ اضافی (سیم پیچ) هستند، تقسیم می شوند.
استپ موتور
در این بخش متوجه خواهیم شد که استپ موتور چیست؟ انواع استپ موتور در صنعت وجود دارد ولی به طور کلی استپ موتورها، موتورهایی هستند که هر بار که یک پالس دریافت کنند با یک پله (زاویه) ثابت می چرخند. موتورهای پله ای را می توان بر اساس ساختار روتور آنها گروه بندی کرد. موتورهای آهنربای دائمی (PM) دارای آهنربا در روتور، موتورهای رلوکتانس متغیر (VR) دارای هسته آهنی و موتورهای هیبریدی دارای هر دو هستند.
انواع الکتروموتور
الکتروموتورها دارای انواع متعددی هستند به عنوان مثال عنوان الکتروموتور سه فاز، تکفاز، الکتروموتور کوچک و … در ادامه جدول مشخصات الکتروموتور را بررسی خواهیم کرد.
موتور dc
- موتور dc با جاروبک
- موتور dc بدون جاروبک
الکتروموتور ac
- الکتروموتور تک فاز القایی قفس سنجابی با خازن راه انداز
- الکتروموتور تک فاز القایی قفس سنجابی قطب چاک دار
- الکتروموتور سه فاز القایی قفس سنجابی
استپ موتور
- موتور پله ای آهنربای دائم (PM)
- موتور پله ای با رلوکتانس متغیر (VR)
- استپ موتور هیبریدی
کاربرد الکتروموتور
در این بخش به برخی از کاربرد های الکتروموتور در صنعت اشاره شده است.
کاربرد موتور dc بدون جاروبک
موتورهای DC بدون جاروبک با توجه به ویژگیهای اندازه کوچک، خروجی بالا، نویز و لرزش کم و عمر طولانی، کاربردهای گستردهای در کاربردهایی مانند سیستمهای تهویه (تمیزکنندههای هوا و سایر اشکال تهویه مطبوع)، لوازم خانگی، یخچال و فریزر دارند. آبگرمکن، دستگاههای فروش خودکار، دستگاه های کپی، چاپگر، پروژکتور، تجهیزات اداری، ابزار دقیق، وسایل نقلیه و تجهیزات پزشکی از تجهیزاتی هستند که دارای موتور dc هستند.
کاربرد استپ موتور
دقت توقف عالی، گشتاور بالا در سرعتهای متوسط و پایین، و پاسخدهی برتر موتورهای پلهای به این معنی است که میتوان از آنها در طیف گستردهای از سیستم های درایو که نیاز به کنترل دقیق دارند استفاده کرد.
نتیجه گیری
در این مقاله با الکتروموتور که در اصل قلب صنعت است، آشنا شدیم و انواع الکتروموتور و کاربرد آن ها را شناختیم. جدول مشخصات الکتروموتورها را بررسی کردیم و فهمیدیم که الکتروموتور چیست. تیم فنی الکتروفی علاوه بر آموزش ، قابلیت تامین انواع الکتروموتور سه فاز، الکتروموتور تک فاز، الکتروموتور MV ولتاژ متوسط، igbt، خرید igbt برای سیستم شما و همچنین تعمیر الکتروموتور، تعمیر موتور، تعمیر موتور سه فاز، تعمیر موتور تک فاز، تعمیر درایو، تعمیر اینورتر، تعمیر igbt، تست igbt، مشخص نمودن علت سوختن ای جی بی تی، تعمیر کنترل برد اینورتر، تعمیر برد قدرت اینورتر،تامین سافت استارتر، خرید سافت استارتر با ارائه جدول انتخاب سافت استارتر، قیمت سافت استارتر، تریستور سافت استارتر، تعمیر سافت استارتر و … را در کمترین زمان و با قیمت مناسب دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر با تیم فنی شرکت تماس بگیرید.