الکتروفی

سافت استارتر چیست؟

سافت استارتر تجهیزی است که می تواند به یک موتور الکتریکی معمولی AC اضافه شود، نحوه عملکرد سافت استارتر به این شکل است که ولتاژ اعمالی به موتور را به آرامی افزایش میدهد تا راه اندازی موتور نرم انجام شود و جریان راه اندازی موتور محدود شود. البته باید توجه داشت این امر ممکن است باعث شود تا گشتاور راه اندازی نیز محدود شود که در ادامه به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت. به طور کلی سافت استارتر دستگاهی جهت راه اندازی موتور الکتریکی است. در این مقاله به بررسی سافت استارتر، انواع سافت استارتر، آموزش سافت استارتر، تفاوت سافت استارتر و اینورتر، تریستور سافت استارتر و جدول انتخاب سافت استارتر خواهیم پرداخت. 

Hm7q2jtyUaCFixf6GqmxVbYr53UsDDdBR 7IlGSuZcjW f9FeQ5zqo14NDWmmZpFCEprXl1DqkwkNt1sPnm8456dBf6FK9DU eyKqNB8RDrTfMyvDBA1nUhOfNSM2E1dDOIem2zqO5hTKb 0AuKtsoI
شکل 1- نمایی از سافت استارتر به همراه اجزا آن

نحوه عملکرد سافت استارتر

اساساً یک استارت نرم موتور با کنترل مقدار ولتاژی که از مدارهای موتور عبور می کند کار می کند. سافت استارتر این کار را با محدود کردن گشتاور در موتور انجام می دهد. این امر به نوبه خود به سافت استارتر اجازه می‌دهد تا ولتاژ را کاهش دهد و به آن اجازه می‌دهد تا به تدریج ولتاژ را کاهش دهد تا جریان تغییرات ناگهانی نداشته باشد و علاوه بر استارت نرم، استپ نرم نیز حاصل شود. در برخی انواع سافت استارتر، کنترل شونده با تریستور سافت استارتر هستند که به سافت استارتر اجازه میدهد تا روی هر فاز شبکه برق کنترل مجزا داشته باشد و کنترل دقیق تر و بهتری در اختیار ما قرار دهد. برای آشنایی بیشتر با نحوه عملکرد تریستور سافت استارتر، مقاله “تریستور چیست” را مطالعه کنید. البته لازم به ذکر است سافت استارتر تنها راه راه اندازی نرم موتور نیست و روش های دیگری مانند مقاومت راه انداز، درایو یا اینورتر و روش تغییر قطب، اتوترانسفورماتور و … نیز وجود دارد که هر کدام معایب و مزایای مختص به خود را دارند. در سافت استارتر 3 فاز، دو عدد تریستور به صورت موازی معکوس و در مجموع 6 عدد تریستور قرار دارد. این تریستورها به کمک کنترل کننده های PID یا میکروکنترلرها به وسیله برد کنترل سافت استارتر فرمان میگیرند. مدار منطقی یا همان کنترل برد نیز از طریق شبکه اصلی به کمک اتوترانسفورماتور و یکسوساز تغذیه میشود. همچنین سافت استارتر دارای بخش های جزئی مانند کلید یا فیوز،کنتاکتور مغناطیسی برای جداسازی و رله اضافه بار برای جلوگیری از اضافه جریان است. در برخی سافت استارترها که بای‌پس داخلی نیستند تعدادی کنتاکتور جهت بای‌پس کردن مجموعه تریستورها استفاده میشود که بعد از رسیدن به ولتاژ ورودی موتور به میزان 80 درصد ولتاژ نامی عملیات بای‌پس را انجام میدهند تا راندمان سیستم بالاتر رود. در سایر مدل ها این عملیات به صورت داخلی صورت میگیرد. 

شکل 2- نمای کلی سافت استارتر 

مزایا سافت استارتر

در ادامه به معرفی مزایای سافت استارتر می پردازیم.

راه اندازی نرم

بر خلاف استارت موتور معمولی، افزایش بسیار تدریجی ولتاژ را فراهم می کند، بنابراین سرعتی که منجر به راه اندازی بسیار روان می شود. هیچ گونه فشار مکانیکی یا تکان هایی که می تواند به موتور آسیب برساند وجود ندارد.

کنترل شتاب و کاهش سرعت

شتاب و کاهش سرعت موتور را کاملاً قابل تنظیم میکند. تغییر زاویه آتش به آرامی یا سریع می تواند شتاب در هنگام راه اندازی و کاهش سرعت در هنگام توقف موتور را کنترل کند. این ویژگی در برنامه هایی استفاده می شود که شتاب راه اندازی نیاز به تنظیم دارد.

عدم نوسان برق

از آنجایی که استارت موتور به صورت معمولی  ولتاژ کامل را در سراسر موتور اعمال میکند، جریان هجومی عظیمی به موتور وارد می شود که باعث افزایش برق در مدار می شود. سافت استارتر چنین جریانی را محدود می کند و در نتیجه از نوسانات برق جلوگیری می کند.

راه‌اندازی چندگانه

برخی از برنامه‌ها نیاز دارند که موتور چندین بار در بازه زمانی کوتاه راه‌اندازی و متوقف شود. چنین موتوری اگر با یک استارت معمولی استفاده شود، به دلیل جریان راه اندازی بالا، گرمای بیش از حد را تجربه می کند. با این حال، سافت استارترها تعداد راه اندازی یک موتور را در مدت زمان مشخصی به شدت افزایش می دهند.

کاهش گرمای بیش از حد

گرمای بیش از حد موتور یک مشکل بسیار جدی است. این موضوع به دلیل جریان بالای سیم پیچ در هنگام راه اندازی آن رخ می دهد. سافت استارتر مقدار بسیار کمی جریان راه اندازی را می دهد که از گرم شدن بیش از حد موتور جلوگیری می کند.

افزایش طول عمر

استارت نرم در مقایسه با یک استارت معمولی طول عمر موتور را بهبود می بخشد. این موضوع به دلیل عملکرد نرم و عدم وجود فشار الکتریکی و مکانیکی روی موتور است.

تعمیر و نگهداری کمتر

موتور القایی به دلیل عملکرد روان، احتمال کمتری دارد که دارای ایرادات مکانیکی باشد، به همین دلیل است که نسبت به استارت موتور معمولی به تعمیر و نگهداری کمتری نیاز دارد. همچنین تنش های کمتر روی موتور در هنگام راه اندازی باعث کاهش دفعات مورد نیاز جهت تعمیر و نگهداری موتور است. 

راندمان بالا

یک استارت موتور معمولی ولتاژ کامل (جریان هجومی بسیار بالا) را به موتور می رساند که انرژی زیادی مصرف می کند. یک سافت استارتر جریان هجومی را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد و امکان افزایش تدریجی مصرف انرژی را فراهم می کند. همچنین کلیدهای برق با استفاده از سطح ولتاژ بسیار پایین کنترل می شوند و راندمان کلی موتور  بهبود داده میشود.

کم حجم

سافت استارتر طراحی بسیار فشرده ای دارد که فضای بسیار کمی را اشغال می کند. بر خلاف دیگر استارت های موتور، اندازه بسیار کوچکی دارد.

هزینه کم

در مقایسه با سایر استارت‌ها مانند اینورتر درایو، مطمئناً هزینه کمتری دارد.

tiEKV8dLJZLjs8cWc7qhKmM09GBD6SeweiCupddYsLRlSeKm3c8Bat oo0rD57RCB8V426wN0oWrK4aDT8KWjkVTop32CEn0mlsnvqs3lwSHntEXKa2Y5roZSvvBrlfyH tjTnAXNp27BZxLLQsfx M
شکل 3- شکل موج عملکردی سافت استارتر

معایب سافت استارتر

در ادامه به معرفی معایب سافت استارتر پرداختیم.

عدم کنترل سرعت در طول فرآیند

سافت استارتر فقط اجازه کنترل منبع ولتاژ ورودی را می دهد، یعنی از 0 ولت به ولتاژ خط با فرکانس خط ثابت. از آنجایی که فرکانس ثابت است، سرعت موتور ثابت است و فقط توسط بار متصل به آن تنظیم می شود. سرعت موتور القایی با تغییر فرکانس تغذیه در زیر یا بالاتر از فرکانس خط بر اساس نیاز تنظیم می شود. چنین ویژگی فقط در VFD (درایو فرکانس متغیر) موجود است.

اتلاف گرما

سوئیچ های نیمه هادی داخل سافت استارتر مقداری انرژی را به صورت گرما دفع می کند. بنابراین، برای خنک کردن کلیدهای برق نیز نیاز به هیت سینک دارد.

گشتاور راه اندازی کم

از آنجایی که ولتاژ ورودی مربوط به جریان ورودی را کاهش می دهد که به طور مستقیم با گشتاور راه اندازی موتور القایی متناسب است، گشتاور راه اندازی را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. به همین دلیل است که سافت استارترها برای اعمال گشتاور راه اندازی کم یا متوسط ​​استفاده می شوند. البته در برخی از سافت استارترها قابلیتی اضافه شده است تا در ابتدا ولتاژ بیشتری به موتور اعمال شود تا مشکل گشتاور راه اندازی کم موتور نیز بر طرف گردد.

کاربرد و قیمت سافت استارتر

سافت استارتر در صنایع استفاده می شود و برای موتورهایی که با سرعت ثابت کار می کنند مناسب تر است. در ادامه تعدادی از کاربردهای سافت استارتر آورده شده است.

فن ها

فن های عظیم مورد استفاده در صنایع با سرعت ثابتی کار می کنند. با این حال، آنها به حفاظت راه اندازی نیاز دارند. سافت استارتر بهترین گزینه برای این فن ها است.

تسمه نقاله

تسمه نوار نقاله در صنایع برای جابجایی اجسام استفاده می شود و نیاز به مراقبت بیشتری دارد. تکان‌های ناگهانی در هنگام استارت یا توقف با استفاده از استارت معمولی ممکن است تسمه‌ها را نامناسب قرار دهند، به دلیل تنش مکانیکی به تسمه آسیب برساند و به اجسام قرار داده شده روی آن آسیب برساند. این سیستم نیاز به یک شروع و توقف آرام ارائه شده توسط یک سافت استارتر دارد

موتورهای دارای تسمه و قرقره

موتوری که بار را از طریق تسمه و قرقره هدایت می کند، نمی تواند تکان های ناگهانی را تحمل کند زیرا از کمربند یا همان بلت استفاده میکند که آن را به بار متصل می کند. یک سافت استارتر  راه اندازی نرمی را برای چنین کاربردهای موتوری ارائه می دهد.

انواع پمپ

هر نوع پمپ متصل به موتور به دلیل ایجاد فشار ناگهانی در داخل لوله ها نیاز به راه اندازی و توقف نرم دارد. یک استارت معمولی ممکن است در هنگام راه اندازی فشار کافی برای شکستن خط ایجاد کند. یک سافت استارتر باعث افزایش تدریجی فشار به چنین پمپ های مایع می شود. با این حال، کنترل سرعت پمپ در طول کار عادی وجود ندارد. اینورتر برای پمپ با سرعت متغیر انتخاب بهتری است.

قیمت سافت استارتر بر اساس کاربرد و نوع سافت استارتر و همچنین برند آن مشخص میشود.

نتیجه گیری

در این مقاله به بررسی سافت استارتر و انواع سافت استارتر و کاربرد سافت استارتر پرداختیم. متوجه شدیم که سافت استارتر چیست، همچنین با انواع سافت استارتر مانند سافت استارتر پمپ آب، سافت استارتر سنگ فرز و … آشنا شدیم. تیم فنی الکتروفی علاوه بر آموزش سافت استارتر، قابلیت تامین igbt، خرید igbt برای سیستم شما و همچنین تعمیر درایو، تعمیر اینورتر، تعمیر igbt، تست igbt، مشخص نمودن علت سوختن ای جی بی تی، تعمیر کنترل برد اینورتر، تعمیر برد قدرت اینورتر،تامین سافت استارتر، خرید سافت استارتر با ارائه جدول انتخاب سافت استارتر، قیمت سافت استارتر، تریستور سافت استارتر، تعمیر سافت استارتر و … را در کمترین زمان و با قیمت مناسب دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر با تیم فنی شرکت تماس بگیرید. 

  1. مدار کنترل سافت استارتر چگونه عمل می‌کند و چه اجزایی در آن وجود دارد؟

    مدار کنترل شامل میکروکنترلرها و PID کنترلرها است که وظیفه تنظیم و مدیریت ولتاژ و توان را به عهده دارند.

Picture of تیم تولید محتوا الکتروفی

تیم تولید محتوا الکتروفی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا